Willem Kersing

Medisch

Willem Kersing werd geboren in Utrecht en studeerde daar geneeskunde. Al tijdens zijn opleiding toonde hij belangstelling voor gehoor- en stemproblemen mede ingegeven door zijn muzikale interesse. Als student-assistent op de afdeling Fysische Labyrinthologie van het AZU (toenmalig hoofd : Prof.drs.J.J.Groen) ontving hij een prijs voor zijn onderzoek naar stereo-akoesie. Daardoor komen patiënten met gehoorproblemen in aanmerking voor de vergoeding van twee hoortoestellen in plaats van één. Aan het begin van zijn specialisatie tot KNO-arts was hij werkzaam aan het Instituut voor Foniatrie ( hoofd: prof.dr. P.H.Damsté), een instituut dat hij zijn verdere loopbaan is blijven koesteren en bezoeken. Van 1974 en 1978 specialiseerde hij zich in het AZU, later: UMCU genaamd tot KNO-arts/ Foniater. Zijn besluit om in de periferie te gaan werken deed zijn interesse in spraak-en stemproblemen niet verflauwen.

 

Hij promoveerde in 1983 te Utrecht bij prof. Damsté op een onderzoek naar de histologie en histochemie van de stembandmusculatuur. Dit onderzoek genoot nationaal en internationaal veel belangstelling. Daarover hield hij talloze lezingen op vele symposia en congressen in binnen- en buitenland. Van 1981 – 2011 werkte hij in het Medisch Spectrum Twente te Enschede.Hij beoefende de uitgebreide oorchirurgie. Daarnaast richtte hij een subafdeling op voor stem- en later ook voor slikproblemen. Dit spreekuur werd door vele zangers en sprekers bezocht. In 2000 werd hij benoemd to Associate Professor in Phoniatrics in het UMCU.

 

Sinds 1981 was hij verbonden als consulent aan het revalidatieinstituut Het Roessingh, aan het conservatorium en de Ned. Reisopera te Enschede. Hij behartigde de (stem-)belangen van vele zangers en spreker, en werkte samen met hun coaches. In 2004 richtte hij samen met dr. Boni Rietveld de Nederlandse Vereniging voor Dans- en Muziekgeneeskunde op. Onder auspiciën daarvan werden o.a. cursussen voor huisartsen in Burg Feistritz ( Oostenrijk) over de problemen bij podiumkunstenaars gehouden. Als voorzitter van de Nederlandse Stemstichting organiseerde hij diverse symposia met betrekking tot de stem.

Hij is getrouwd met Hebrina Blok auteur ( zie: www.hebrinablok.nl), samen hebben ze twee kinderen en vijf kleinkinderen.